Vandaag, 15 februari 2018, is er een gedeeltelijke zonsverduistering. Dat is als het nieuwe maan is en tegelijkertijd de aarde, de zon en de maan alle drie precies op één lijn staan. Zonsverduisteringen of Solar Eclipsen hebben een slechte naam. Er kunnen allerlei rampen gebeuren. Maar de meeste mensen merken er niets van. De eclips, dus de Zon en de Maan, staan vandaag op 27 graden Waterman. Ben je vandaag jarig, of staat er een andere planeet in plaats van je Zon op de laatste vijf graden Waterman, dan heb je meer kans dat je er wat van merkt. Dan kan het er ook meteen flink inhakken. Het is dus een beetje alles of niets met die Eclipsen, en ook nog erg onvoorspelbaar.

De Eclipsen komen en gaan in heel langzame cycli. Eigenlijk is het een grote familie van 19 broers en 19 zussen. Ieder jaar wordt er een broer en zus geboren, en ieder jaar sterft er een (om dan dus herboren te worden. Iedere broer en zus komt ons maar één keer in de (18 à) 19 jaar bezoeken, steeds een graad of tien in de dierenriem verwijderd van de vorige keer. Ook komt er iedere 19 jaar een nieuwe broer of zus op het punt waar de vorige is geweest, op dezelfde graad in de dierenriem.

Het familielid uit de cyclus die vandaag voorbij komt was er ook in 1946, 1964, 1982 en 2000.

En op dezelfde graad was een ander familieild actief in: 1961, 1980 en 1999.

Naar deze twee datumreeksen kun je terugkijken en je afvragen: Wat gebeurde er in die jaren met mij? Helemaal niets? Dan zul je van deze eclips ook niet veel merken. Waren dat juist heel belangrijke, moeilijke of juist inspirerende jaren? Dan is er de mogelijkheid dat er nu weer iets gelijksoortigs plaatsvindt. Overigens heeft het ‘familielid’ ‘Sarosserie 1 Zuid’ een goede naam. Het zou volgens de expert op dit gebied Bernadette Brady, te maken hebben met ideeën en het enthousiast tot uitdrukking brengen ervan. Deed je dat in de genoemde jaren? Dan zul je nu ook zeker een periode van grote inspiratie doormaken, wellicht zelfs zo gehaast dat je jezelf niet kunt bijbenen (vertel mij wat!).

Saros wat?

De mensen die met fonoforese werken hebben vast wel gehoord van de stemvork ‘Sarosperiode’. Dat is één van de Maanstemvorken, zoals de synodische maan, de siderische maan, de Apsidenrotatie (of Zwarte Maan), maansknopen. De stemvork ‘Maan, Sarosperiode’, is dus de stemvork die gebaseerd is deze sarosperiodes, oftewel Eclipscycli. Rond de tijd van een eclips kun je je met deze stemvork afstemmen op de gebeurtenissen die al dan niet komen gaan. Het verbindt je met deze immens lange cycli van meer dan 1000 jaar. De huidige cyclus waar we vandaag de eclips van hebben begon op 24 augustus 1729, en loopt door tot 22 september 2973!

Als je meer wilt weten over deze Saroscycli dan is het boek van Bernadette Brady[1] zeker een aanrader, hoewel het eigenlijk alleen voor astrologen te volgen is. En zelfs professioneel astrologen vinden deze cycli een bijzonder moeilijk onderwerp. De immens lange cycli maken het namelijk erg moeilijk om vergelijkend onderzoek te doen. Een mensenleven is feitelijk veel te kort om er de verschillende cycli in terug te zien. Je komt dan al eerder uit bij de horoscopen van landen, die over het algemeen een stuk langer bestaan dan individuen, om meer inzicht te krijgen. Maar Bernadette Brady vond bijvoorbeeld wel dat steeds bij de terugkeer van een bepaalde Sarosserie iets gelijksoortigs plaatsvond in de wereld: in 1452, 1543, 1678 en 1905 was dezelfde cyclus actief. En in die jaren werd achtereenvolgens: de drukpers uitgevonden, publiceerde Copernicus zijn theorie over dat de Zon het middelpunt van ons zonnestelsel is, publiceerde Newton zijn natuurkundige wetten en Einstein zijn relativiteitstheorie. Stof tot nadenken dus!


Ik wens dat de positieve kracht van deze eclips je ten volle mag inspireren!

®Ronne van den Hurk, 15/2/2018

[1] Brady, B. Voorspellende astrologie in de praktijk (Bona Futura, 1999)